Pest megye

Visegrádon átadták a Pilisi Parkerdő Zrt turisztikai fejlesztéseit

Visegrádon átadták a Pilisi Parkerdő Zrt turisztikai fejlesztéseit

A kormány 1,5 milliárd forint támogatást adott a Pilisi Parkerdő Zrt. (PP) és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) alkotta konzorcium fejlesztéseihez.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerint a fejlesztések az igényes és kulturált környezet kialakítását segítik elő, melyet a parkerdő tud biztosítani.


Vitalyos Eszter államtitkár a Pilisi Parkerdő Zrt turisztikai fejlesztéseinek átadásán
 
A Pilisi Parkerdő Zrt 66 hektáron gazdálkodik. A végrehajtott beruházás legfontosabb elemei, a térséget átszelő 1000 kilóméternyi turistahálózathoz kapcsolódó fejlesztések. Az államtitkár elmondta, hogy a kerékpárosok és gyalogosok találkozási pontjain, 32 helyszínen bicikliseket kiszolgáló létesítményeket alakítottak ki.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója emlékeztett rá, hogy a parkerdő erdőkezelési modelljében előtérbe kerülnek az erdő turisztikai és kulturális értékei, viszont fontos a táj és a természet védelme is. Az erdő egy összetett és érzékeny ökoszisztéma, ezért oda kell figyelni az emberekkel való egyensúlyra.

Hazánk legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját a Pilisi Parkerdő Zrt kezeli. A látogatók száma évente közel 25 millió, mely a pandémiás helyzet miatt csaknem 30 millióra emelkedett.

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium (AM) erdőgazdálkodási főosztályvezetője elmondta, hogy az AM irányítása alatt álló állami erdőgazdaságokat 2010 óta 20 milliárd forint értékben támogatták, melyből kilátókat, ökoturisztikai központokat, erdei szállásokat, iskolákat, vasutakat építettek és fejlesztettek. A jelenleg folyamatban lévő projektek értéke is megközelíti a 20 milliárdot. Emlékeztetett rá, hogy a 21 állami erdőgazdaság 34 erdei iskolát működtet, 27 látogatóközpont és vadaspark, 13 erdei kisvasút, 18 arborétum és növénygyűjtemény, 91 kilátó, számtalan tanösvény és útvonal tartozik hozzájuk, de már több mint 130 szálláshelyet is fejlesztettek.

A főosztályvezető szerint a Pilisi Parkerdő szerepvállalása kiemelkedő, gazdálkodási területein több mint 3 millióan laknak. A PP működési modellje kiválóan megmutatja, hogy a természet védelmét és az ökoturisztikai szolgáltatásokat hogyan tudják ötvözni a fenntartható gazdálkodás elveivel.

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese elmondta, hogy a teljes projekthez 3,5 milliárd forintot nyertek el, ami miatt 8 erdőgazdasággal, 1 erdőgazdasággal, 1 önkormányzattal és 1 egyesülettel kötöttek szerződést. A beruházás keretében többek között információs táblákat és szemléletformáló táblákat helyeztek ki, kerékpártámaszokat és tűzrakóhelyeket létesítettek.

A Pilisi Parkerdő területére mintegy 1000 padot és asztalt helyeztek ki és 24 erdei forrást is felújítottak. A 32 esőbeálló és 85 tűzrakóhely a turisták rendelkezésére áll.

BG
Forrás és képek MTI/Mohai Balázs

Programajánló

«
02. 2021. augusztus
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
júl.
26.
júl.
27.
júl.
28.
júl.
29.
júl.
30.
júl.
31.
aug.
1.
aug.
2.
aug.
3.
aug.
4.
aug.
5.
aug.
6.
aug.
7.
aug.
8.
aug.
9.
aug.
10.
aug.
11.
aug.
12.
aug.
13.
aug.
14.
aug.
15.
aug.
16.
aug.
17.
aug.
18.
aug.
19.
aug.
20.
aug.
21.
aug.
22.
aug.
23.
aug.
24.
aug.
25.
aug.
26.
aug.
27.
aug.
28.
aug.
29.
aug.
30.
aug.
31.
sze.
01.
sze.
02.
sze.
03.
sze.
04.
sze.
05.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu