Pest megye

Kezdődik a H8-as és H9-es HÉV felújításának előkészítése

Kezdődik a H8-as és H9-es HÉV felújításának előkészítése
Kezdődik a H8-as és H9-es HÉV felújításának tervezési szakasza, hiszen az érintett felek megkötötték a támogatási szerződéseket.
Indulhat a H8-as és a H9-es HÉV felújításának tervezési és előkészítési szakasza, hiszen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megkötötte a támogatási szerződéseket a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), valamint a MÁV-HÉV Zrt. konzorciumával. A beruházás által nem csak a gödöllői és a csömöri HÉV-vonal teljes vonalát újítják fel, hanem a 2-es metrót is összekötnék a HÉV-vonallal. A tervezésre és az előkészítésre a magyar kormány összesen 4,6 milliárd forintos uniós forrást biztosít.

A szerződések aláírását követő sajtótájékoztatón Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára elmondta, hogy a Pest megyei fejlesztés jelenleg a legfontosabb közlekedésfejlesztési kérdés az agglomerációs térségben. Az államtitkár kifejtette, hogy a fejlesztésnek köszönhetően végre új vasúti pályán, megújult megállokkal és új járművekkel lehet majd az említett 2 vonalon utazni.

"A térségben az elmúlt 20 évben 28 százalékkal növekedett a népesség és 70 százalékkal emelkedett a gépjárművek száma. Ez azt jelenti, hogy az emberek jelentős része autóval jár be Budapestre, ott állnak a dugóban és nem tudnak bejönni" - részletezte a beruházás jelentőségét Tuzson Bence.


A HÉV-et a 2-es metróval is összekötnék


A bejelentő sajtótájékoztatón a BFK vezérigazgatója, Vitézy Dávid elmondta, hogy a gödöllői HÉV-vonalán az 1940-es évek óta nem volt jelentős infrastruktúrát érintő felújítás, ezért ott kiemelten fontos a fejlesztés. A vezérigazgató elárulta, hogy a projekt 90%-ban a gödöllői és a csömöri HÉV teljes felújítására fókuszál, a 2-es metróval való összekötés pedig már egy kisebb feladat lesz.

"A tervek szerint a 2-es metró szerelvényei közül minden második kimenne Rákosfalváig, minden második tovább menne Cinkotáig, és ebből minden második menne Gödöllő és Csömör felé. Közölte, létrejöhet az első metróállomás közvetlenül az M0-s körgyűrű mellett; az autót a kistarcsai kórház melletti P+R parkolóban hagyva átszállás nélkül lehet majd a belvárosig utazni" - részletezte Vitézy Dávid.

Amennyiben a beruházás a tervek szerint halad, 6-7 év múlva már átszállás mentesen lehet utazni az összekötött vonalon.


Forrás: MTI
Képek: Wikipédia
CS.SZ.

Programajánló

«
02. 2021. augusztus
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
júl.
26.
júl.
27.
júl.
28.
júl.
29.
júl.
30.
júl.
31.
aug.
1.
aug.
2.
aug.
3.
aug.
4.
aug.
5.
aug.
6.
aug.
7.
aug.
8.
aug.
9.
aug.
10.
aug.
11.
aug.
12.
aug.
13.
aug.
14.
aug.
15.
aug.
16.
aug.
17.
aug.
18.
aug.
19.
aug.
20.
aug.
21.
aug.
22.
aug.
23.
aug.
24.
aug.
25.
aug.
26.
aug.
27.
aug.
28.
aug.
29.
aug.
30.
aug.
31.
sze.
01.
sze.
02.
sze.
03.
sze.
04.
sze.
05.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu