Vezető Hír

Itthon vagy! Magyarország szeretlek!

Itthon vagy! Magyarország szeretlek!
Mintegy 90 Pest megyei település biztosan bekapcsolódik a közmédia hétvégi, Itthon vagy! Magyarország szeretlek! elnevezésű országos rendezvényfolyamába, de a csatlakozók száma még bővülhet.
A legtöbb helyen a Szent Mihály-napi tűz köré gyűlve ünnepelnek, felelevenítve az adott község, város hagyományait, sajátosságait, a szórakoztató programok skálája a közös énektől és tánctól az ügyességi versenyeken át az eszem-iszomig igen széles tájékoztatta az MTI-t Ambrus András, a megyeháza hivatalának szóvivője.
Budakeszin a hagyományőrző programok mellett örömfutásra is sor kerül, majd kiválasztják a legdélcegebb Mihályt, míg Csobánkán a pásztorkodás köré szervezték a hétvégét. Az érdeklődők megismerhetik az állatok csalogatására és a mulatozáshoz is használt bürökdudát, megtanulhatják az egyszerű népi hangszerek készítését, kipróbálhatják kézügyességüket a gyöngy vagy bőr ékszerek összeállításában is.
Dunabogdányban, Budakalászon és Szadán szüreti felvonulással, tánccal, zenével ünneplik Szent Mihály napját, Aszódon Szent Mihály-napi áldást is mondanak sorolta a programokat Ambrus András.
Szüreti felvonulások is lesznekDunakeszin a település elmúlt 100 évét bemutató fotósorozatból nyíló kiállítás mellett népzenei koncertekkel, néptánc-bemutatókkal, mesemondással, bábszínházzal, játszótéri kavalkáddal várják a közönséget a szervezők. Gödöllőn a kétnapos ünnepet az ötödik borhétvége színesíti.
A szigethalmi Emese parkból a tervek szerint vasárnap délután a közmédia munkatársai élőben is jelentkeznek. A parkban egy középkori vásár életképei elevenednek meg, egyebek mellett régi hajóval lehet majd ringatózni a halastavon, de néptánc- és daltanulásra, íjászkodásra, középkori ügyességi és erővetélkedésre is lesz lehetősége a látogatóknak. Az ínyencek mézsört, gyógyfűszeres mézpálinkát kóstolhatnak, amire "jól csúszik" majd a helyben sütött kemencés Szent Mihály-lepény. A várudvaron kézműves bemutatókkal, foglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat, majd tüzet gyújtanak és kezdődik a hajnalig tartó vigalom.
Tahitótfaluban a szombat esti moldvai táncházat vasárnap helyi termény- és kézműves vásár követi, miközben kenyeret és kenyérlángost sütnek a falu kemencéjében. A nap folyamán lovas bemutatókat tartanak, helytörténeti kiállítás nyílik, míg a helyi boros gazdák megismertetik nedűiket a felnőtt közönséggel. Az Itthon vagy-program kiváló alkalmat teremt a bácskai Tóthfalu és a kárpátaljai Mezővári testvértelepülések küldötteivel való szórakozásra is.
„Kitünő alkalom lesz a településeknek, hogy kicsit másképp is megmutassák magukat saját lakosaiknak, és az oda látogatóknak egyaránt" - mondta Herperger Babett, az Egyensúly Mentálhigiénés Konzultációs Alapítvány településmarketinggel foglalkozó szakembere.

Programajánló

«
17. 2019. szeptember
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
aug.
26.
aug.
27.
aug.
28.
aug.
29.
aug.
30.
aug.
31.
sze.
1.
sze.
2.
sze.
3.
sze.
4.
sze.
5.
sze.
6.
sze.
7.
sze.
8.
sze.
9.
sze.
10.
sze.
11.
sze.
12.
sze.
13.
sze.
14.
sze.
15.
sze.
16.
sze.
17.
sze.
18.
sze.
19.
sze.
20.
sze.
21.
sze.
22.
sze.
23.
sze.
24.
sze.
25.
sze.
26.
sze.
27.
sze.
28.
sze.
29.
sze.
30.
okt.
01.
okt.
02.
okt.
03.
okt.
04.
okt.
05.
okt.
06.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu