Pest megye

Szentendrén intermodális csomópont kerül kialakításra

Szentendrén intermodális csomópont kerül kialakításra
HÉV-végállomást és Volánbusz-pályaudvart is magába foglaló intermodális csomópont kerül kialakításra Szentendrén.
2026-ra egy olyan intermodális csomópont fog megépülni Szentendrén, amely a HÉV-végállomást, valamint a mellette lévő Volánbusz-pályaudvart is magába fogja foglalni - közölte Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a beruházás helyszínén.

Vitályos Eszter elmondta, hogy a szentendrei HÉV korszerűsítését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította, ezáltal nem csak a H5-ös HÉV-szakasza kerül felújításra, de a Szentendrén található végállomás is. Soha nem volt elérhető ekkora összegű közlekedésfejlesztési forrás a szentendrei térségnek, amelyet a HÉV és a 11-es főút szentendrei részének felújítása is szemléltet - részletezte ki az államtitkár.

"A HÉV járatait jelenleg több mint 80 ezer ember veszi igénybe naponta, és az utasforgalom folyamatosan növekszik. A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók lesznek, és teljesen felújítják a vasúti infrastruktúrát. A szentendreiek számára fontos, hogy a végállomásnál leégett élelmiszerüzletet mielőbb pótolják, de az is fontos, hogy a végállomás terveihez igazodó, magas szakmai színvonalú beruházás valósuljon meg ezen a területen is, ehhez kérjük az önkormányzat együttműködését és támogatását." - hangsúlyozta az államtitkár.

Látványtervek ugyan még nem, de ábrák már elérhetőek a fejlesztésről

A bejelentésen Vitézy Dávid elmondta, hogy a főváros környékének a szentendrei HÉV a legforgalmasabb elővárosi vasúti szakasza, a felújítása pedig régóta várat magára, többek között azért is, mert mivel a vonatok maximum 60 km/h-val közlekedhetnek Szentendre és Békásmegyer között.

"A cél az, hogy a Szentendre és a budapesti Batthyány tér közötti 39 perces menetidőt 6 perccel csökkentsük. Ezt nemcsak a pályafelújítás teszi lehetővé, hanem olyan új gyorsjáratok indítása is, amelyek nem állnak meg minden állomáson. A fejlesztés része az állomások, peronok teljes körű megújítása is." - mondta a BFK vezérigazgatója.

A csomópont látványterve várhatóan a nyár végén lesz kész.


Forrás és képek: MTI/Mohai Balázs
CS.SZ.

Programajánló

«
16. 2021. szeptember
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
aug.
30.
aug.
31.
sze.
1.
sze.
2.
sze.
3.
sze.
4.
sze.
5.
sze.
6.
sze.
7.
sze.
8.
sze.
9.
sze.
10.
sze.
11.
sze.
12.
sze.
13.
sze.
14.
sze.
15.
sze.
16.
sze.
17.
sze.
18.
sze.
19.
sze.
20.
sze.
21.
sze.
22.
sze.
23.
sze.
24.
sze.
25.
sze.
26.
sze.
27.
sze.
28.
sze.
29.
sze.
30.
okt.
01.
okt.
02.
okt.
03.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu