Pest megye

Megalakult Pest Megye Közgyűlése

Megalakult Pest Megye Közgyűlése
A képviselők 39 szavazattal Szabó Istvánt választották elnöknek az alakuló ülésen.
A helyi önkormányzatok választásának végeredménye alapján október 21-én megtartotta alakuló ülését Pest Megye Közgyűlése. A megválasztott képviselők az alakuló ülésen átvették mandátumukat, valamint letették az esküt, és megválasztották az új megyei közgyűlés tisztségviselőit. Pest Megye Közgyűlése a jelenlévő képviselők 39 szavazatával Szabó Istvánt választották meg a közgyűlés elnökének.                                              Szabó István 2009 és 2014 között Pest Megye Közgyűlésének alelnöke volt.

Az új elnök köszöntőjében kiemelte, hogy Pest megye fontos szerepet tölt be az országban. Sokszínű, kultúrájában gazdag, de igen nagyok a különbségek az egyes települések ereje és lehetőségei között. Majd úgy fogalmazott: "a múlt megmutatta, hogy csak együtt lehetünk sikeresek és ehhez minden képviselő támogatására szükség van." A Pest Megyei Területi Választási Bizottság elnöke, dr. Kenéz Tibor beszámolt az október 12-én tartott önkormányzati választás eredményéről: a Fidesz-KDNP 23, a Jobbik 8, az MSZP 5, a DK 4, az LMP 3 mandátumot szerzett a 43 tagú közgyűlésben.

A Pest megyei az ország legnagyobb létszámú közgyűlése. A megyei önkormányzatok közgyűléseinek létszámát a megye lakosságának arányában állapítják meg. Pest megye az egyetlen olyan megye az országban, ahol az elmúlt évtizedben folyamatosan és dinamikusan nőtt a népesség. Jelenleg 1 millió 250 ezer ember él a megyében. A beszámolót követően a képviselők letették az esküt, majd titkos szavazással megválasztották Pest Megye Közgyűlésének elnökét, és két főállású alelnökeit, Wentzel Ferenc és Szerenka Tibor képviselőket. A pártok delegáltjai szavaztak a bizottságok elnökeiről és tagjairól is.Az alakuló ülésen részt vett dr. Szűcs Lajos korábbi elnök is, aki 8 éven át vezette Pest Megye Közgyűlését, valamint 2010 óta a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét. Elnöksége alatt került sor az önkormányzati rendszer újjászervezésére, és a megyei önkormányzatok új szerepkörének kialakítására. Szűcs Lajost 2014. áprilisában Pest megye 7. sz. egyéni választókerületében (Vecsés) országgyűlési képviselővé választották, mint a Fidesz-KDNP jelöltjét. Szűcs Lajos 2006 óta az Országgyűlés jegyzője, valamint az idei évtől a Költségvetési bizottság alelnöke.

forrás: pestmegye.hu

Programajánló

«
16. 2020. július
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
jún.
29.
jún.
30.
júl.
1.
júl.
2.
júl.
3.
júl.
4.
júl.
5.
júl.
6.
júl.
7.
júl.
8.
júl.
9.
júl.
10.
júl.
11.
júl.
12.
júl.
13.
júl.
14.
júl.
15.
júl.
16.
júl.
17.
júl.
18.
júl.
19.
júl.
20.
júl.
21.
júl.
22.
júl.
23.
júl.
24.
júl.
25.
júl.
26.
júl.
27.
júl.
28.
júl.
29.
júl.
30.
júl.
31.
aug.
01.
aug.
02.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu