Pest megye

Elhunyt Tábori Nándor atya, Pest megye díszpolgára

Elhunyt Tábori Nándor atya, Pest megye díszpolgára
90 éves korában elhunyt Taksony szülötte, Tábori (Tagscherer) Nándor plébános, a Magyar Tisztikereszt kitüntetettje, Pest Megye Díszpolgára.
Az emberek tiszteletét - sok más tette mellett - azzal vívta ki, hogy 1945 január 3-án, sógornője, a málenkij roboton lévő bátyjának kisgyermekes felesége helyett vállalta az oroszországi kényszermunkát, ahonnan félig megvakulva 1949 novemberében tért haza.

Szabó István,Tábori Nándor, Szűcs Lajos,

Díjátadó 2009-ben

Tábori Nándor 1922. május 21- én született Taksonyban. 1945. január 3 -án sógornője, a már málenkij roboton lévő bátyjának kisgyermekes felesége helyett vállalta a kényszermunkát. Kispapként még sorstársainál is sanyarúbb sors várt rá: a bányába kisebb fejadaggal a legkeményebb munkát végeztették a törékeny emberrel. Megtanult oroszul, irodára került. Ettől kezdve még többet tudott segíteni társain a teljesítmény elszámolásoknál, a gyengélkedőkön, betegeken. Misézett, imádkoztatott, esténként közös éneklést szervezett, és személyes példaadással is tartotta a lelket a csüggedőkben. Betegtársa helyett leszállt a bányába, a személycsere életébe kerülhetett volna. Megőrizte hitét, tisztességét, becsületességét, és akkor is, amikor fenyegetéssel, kínzással be akarták szervezni, hogy besúgja, ki volt csendőr, rendőr, katona, Volksbundista, sőt még az orosz tisztekről is jelentenie kellett volna.

2009-ben díszpolgári címet vett át Újlengyelben

2009-ben a málenkij robotor járt társaival
1949. november 4 - én tért haza nagybetegen, a vitaminhiánytól félig vakon. Felépülése után befejezte a szemináriumot, 1951-ben szentelték pappá, Jászkarajenőn, Pécelen és Rákóczifalván káplán, majd szülőfalujában, Taksonyban papként szolgálta az egyházat és a híveket. A dunaharaszti földrengésben leomlott templom-kupolát vezetésével újraépítették.

Tábori Nándor atya 2009-ben


1958. szeptember l-jétől Újlengyel plébánosa lett. Az akkor félkész templomot befejezték, csákányt, lapátot ragadott akkor is, amikor a község az orvosi rendelőt építette. Ne csak a léleknek legyen gyógyító háza, hanem a testnek is. Az akkor még kiterjedt tanyavilágban élő időseknek, betegeknek bevásárolt, gyalogosan, kerékpárral látogatta őket. Hitoktató tevékenységéért járó fizetéséről lemondott a szociálisan rászoruló gyerekek javára, szerény nyugdíjából a vak gyermekek óvodáját, iskoláját támogatta. A Magyar Köztársaság Tisztikeresztjének kitüntetettje volt. Pest megye díszpolgára lett. Újlengyelben adta át Pest Megye díszpolgári címét Dr. Szűcs Lajos Tábori Nándor esperesnek.

Tábori Nándor temetése április 5-én, pénteken 13 órakor lesz Újlengyelben.

Programajánló

«
28. 2020. május
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
ápr.
27.
ápr.
28.
ápr.
29.
ápr.
30.
máj.
1.
máj.
2.
máj.
3.
máj.
4.
máj.
5.
máj.
6.
máj.
7.
máj.
8.
máj.
9.
máj.
10.
máj.
11.
máj.
12.
máj.
13.
máj.
14.
máj.
15.
máj.
16.
máj.
17.
máj.
18.
máj.
19.
máj.
20.
máj.
21.
máj.
22.
máj.
23.
máj.
24.
máj.
25.
máj.
26.
máj.
27.
máj.
28.
máj.
29.
máj.
30.
máj.
31.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu