Pest megye

A zöld iroda után az élményiroda a nyerő

A zöld iroda után az élményiroda a nyerő
Az irodapiacon az utóbbi évtized egyik leghangzatosabb hívószava volt a fenntartható iroda. Ma már a munkahelyek esetében nemcsak a környezetbarát jelleg fontos, hanem az is, hogy minél nagyobb ragaszkodást váltsanak ki az ott dolgozókból.
Eladni a munkahelyet a dolgozóknak
 
Tudjuk, hogy a bevásárlóközpontok esetében nagyon komoly háttérkutatások alapján van beállítva többek közt a fény, a zene. A nagyobb üzletek polcainak elrendezése, a kínálat tálalása is mind azt szolgálja, hogy minél tovább ott legyenek a vásárlók, és minél több mindent akarjanak beszerezeni. A teljesen mesterséges környezet mind az elégedettséget és a ragaszkodás kialakítását szolgálja.

De ma már a munkahelyeknek is azt kell sugallniuk, hogy nincs is jobb hely a világon, mint ahol épp a dolgozó tartózkodik. Az ok: míg a hetvenes-nyolcvanas években a jobb cégeket tömegek bombázták a jelentkezési ajánlataikkal, és önéletrajzok százai közt lapozgathattak a fejvadászok, ma már komoly munka egy-egy megfelelő embert találni egy pozícióra.
 
Mindenki élményekre és Instán bevállalható munkahelyre vágyik
 
A csapathoz, a főnökhöz való hűség a korábbi generációk jellemzője volt, az Y-generáció tagjai már a saját karrierjüket építik, és amint felszívták a megfelelő tudást - hacsak nincs visszatartó erő - máris továbbállnak. A fő ‘érv’ persze a jó fizetés, de ezt ki lehet váltani, pótolni számos tényezővel - például az élményekkel, amik odabent a cégben érik az embert.

A cégek egyrészt a jó közösségi hangulat kialakításával tudnak operálni, másrészt olyan imidzset igyekeznek teremteni, amivel ‘menővé’ teszik a helyet. Ma már nemcsak a terméket, hanem az irodát is kell adni - a kollégáknak.
 
Szenzorok elemzik a levegőt
 
Hogy mennyire kényelmes egy irodabelső, azt 2014 óta jelzi egy nemzetközi besorolás, a Well-Building. A jó értékelés - amelyet a New York-i Delos cég fejlesztett ki - azt jelenti, hogy a munkavállaló egészségéhez, jóllétéhez nagyban hozzájárul a munkahely.
 
Iroda ahol jó a hangulat
 
Persze az öko iroda sincs elfeledve, de ez ma a komolyabb vállalatoknál alapkövetelmény. A profi irodák idehaza is egyszerre tudnak természet- és a munkaerő-barátok lenni.

De mivel már egy ideje tudjuk, a természetes környezet - például egy irodában a belső térben elhelyezett cserepes fák, növények, vagy a parkosított tetőterasz - hatalmas mértékben felturbózza a jó hangulatunkat, nem véletlen, hogy kéz a kézben járhat ez a két tényező.
A Prezi egyik irodája például nagy belmagasságú loft, zöld növényekkel és zöld padlószőnyeggel.

Ha megnézzük a Well-Buildingek minősítési szempontjait, kiderülhet, mitől lesz marasztaló egy iroda az ott tevékenykedők szempontjából.

Nem mindegy, milyen színűek a falak; mennyire ergonómikusak a bútorok; vannak-e rekreációs helységek, például ingyen használható fitneszterem. De a láthatatlan tényezők is számítanak, mint például, hogy kellően párásított, jó minőségű-e a levegő, ami áramlik a belső térben.
 
Legyen hely a találkozásokhoz
 
Az étkezőhelységnek lehetővé kell tennie, hogy kényelmesen cseveghessenek egymással a munkatársak. Hiszen ahol nincs lehetőség egy jó közös kávézásra, hanem mindenki a monitorjába mélyed, ott garantáltan nagyobb a fluktuáció. Akármilyen szép színűek a falak, a barátságos, családias légkör az igazi maradásra bíró tényező.

Hogy mindez nemcsak pénzszórás a cég számára, azt az mutatja, hogy elemzések szerint az egészséges irodákkal rendelkező vállalatoknak magasabb a nyeresége.
 

Programajánló

«
31. 2020. március
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
feb.
24.
feb.
25.
feb.
26.
feb.
27.
feb.
28.
feb.
29.
már.
1.
már.
2.
már.
3.
már.
4.
már.
5.
már.
6.
már.
7.
már.
8.
már.
9.
már.
10.
már.
11.
már.
12.
már.
13.
már.
14.
már.
15.
már.
16.
már.
17.
már.
18.
már.
19.
már.
20.
már.
21.
már.
22.
már.
23.
már.
24.
már.
25.
már.
26.
már.
27.
már.
28.
már.
29.
már.
30.
már.
31.
ápr.
01.
ápr.
02.
ápr.
03.
ápr.
04.
ápr.
05.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu