Pest megye

A szocpol 2017-ben még több lehetőséget kínál

A szocpol 2017-ben még több lehetőséget kínál
Az otthonteremtés már a húszas évektől kezdődően sokakat foglalkoztat. Vannak, akik szülői segítséggel jutnak hozzá első ingatlanjukhoz, mások kizárólag a hitelintézetek közreműködésével valósíthatják meg a családi fészket. Az önerő előteremtése éppen úgy problémás lehet, mint a felvett hitel rendszeres, kiszámítható törlesztése, s így a lakás megtartása.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a felelős pénzügyi döntések meghozatalát, így kizárólag olyan hitelt vállaljunk be, amelyet anyagi lehetőségeinknek és várható foglalkoztatásunknak megfelelően érdemes. A szocpol iránt idén is sokan érdeklődnek, s ez az ingatlanpiac fellendülésére is rányomta bélyegét. Alapvetően elmondható, hogy 2017-ben nem változtak a CSOK feltételei, így a tavaly szeptemberi módosítások vannak még mindig érvényben.
 
Nem mindegy a gyermekek száma
 
A CSOK összegének kiszámításakor kiemelt jelentőséggel bír a meglévő vagy vállalt gyermekek száma. A vissza nem térítendő állami támogatás azok után a gyermekek után is jár, akik után már igénybe vett a szülő lakáscélú támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt.
 
Fontos, hogy a háztartásban nevelt gyermekek száma a döntő, de vannak bizonyos speciális esetek, melyek kapcsán szintén szerephez juthat a CSOK. Így a 12 hetét betöltött magzat után éppen úgy igényelhető a támogatás, mint az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja után, aki még nem töltötte be a 25. életévét, vagy ugyan betöltötte, de megváltozott munkaképességűnek nyilvánított.
 
S ha eddig kérdéses lett volna, hogy csak házastársak igényelhetik-e a támogatást, most eloszlatjuk a kétségeket, hiszen a házastársakon túl az élettársak, sőt, egyedülálló személyek is élhetnek a lehetőséggel.
 
CSOK40 négyzetmétertől 70 négyzetméterig
 
A gyermekek számán túl természetesen az ingatlan minimális hasznos alapterülete is képbe kerül. Például négy vagy több gyermek esetén minimum 70 négyzetméteres használt ingatlan vásárolható, s ehhez 2 750 000 forint CSOK jár. Egy gyermek esetében ez minimum 40 négyzetmétert és 600 000 forintos összeget jelent.
 
A vásárolni kínált ingatlan ára egyébként nem haladhatja meg a 35 millió forintot, így ha kacsalábon forgó palotát szeretnénk vissza nem térítendő állami támogatással építtetni, akkor érdemes más lehetőségben gondolkodni. Fontos előfeltétel az is, hogy az ingatlanra lakásbiztosítást kössünk.
 
Fókuszban az otthonteremtés
 
Míg külföldön, például Németországban teljesen megszokottnak számít az, hogy valaki akár egész életében albérletben lakik, addig nálunk ehhez még mindig társul egyfajta negatív felfogás. Kultúránkban az számít természetesnek, ha mihamarabb saját ingatlannal rendelkezünk, és nem vagyunk kitéve az albérlet jelentette bizonytalanságnak. Természetesen találhatunk olyan lehetőséget, amelynek köszönhetően akár hosszú évekig gond nélkül élhetünk a kiválasztott albérletben, de itthon legtöbben szeretnének minél gyorsabban ingatlanhoz jutni.
 
Nem mindegy a város és a ház vagy lakás állapota sem. Míg a helyszínen a későbbi elhelyezkedési esélyek vagy a kényelem múlhatnak, addig az utóbbi kapcsán rengeteg bosszúságot okozhatnak a folyamatos felújítások és persze a velük járó költségek.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy szülői segítség nélkül sokan kifejezetten csak a vissza nem térítendő állami támogatással juthatnak lakáshoz. Egyfajta lehetőséget kínál a lakástakarék is, mely kapcsán szintén igényelhetünk állami támogatást, ráadásul a lakáshitel is kedvezőbb feltételekkel válik elérhetővé.


Programajánló

«
09. 2019. december
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
nov.
25.
nov.
26.
nov.
27.
nov.
28.
nov.
29.
nov.
30.
dec.
1.
dec.
2.
dec.
3.
dec.
4.
dec.
5.
dec.
6.
dec.
7.
dec.
8.
dec.
9.
dec.
10.
dec.
11.
dec.
12.
dec.
13.
dec.
14.
dec.
15.
dec.
16.
dec.
17.
dec.
18.
dec.
19.
dec.
20.
dec.
21.
dec.
22.
dec.
23.
dec.
24.
dec.
25.
dec.
26.
dec.
27.
dec.
28.
dec.
29.
dec.
30.
dec.
31.
jan.
01.
jan.
02.
jan.
03.
jan.
04.
jan.
05.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu