Oktatás

Minden, amit a felsőfokú nyelvvizsgáról tudni érdemes

Minden, amit a felsőfokú nyelvvizsgáról tudni érdemes
Ha nyelvtudásról van szó, akkor nem lehet elégszer hangsúlyozni a megbízható ismereteket és a gyakorlati használhatóságot. Ezek nélkül ugyanis a papír mit sem ér, hiszen legyen szó akár munkavállalásról, akár külföldi tevékenységről, vagy az üzleti életben való boldogulásról, igazán csak az számít, mennyire álljuk meg a helyünket meglévő tudásunkkal. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy rendelkezzünk a céljainknak megfelelő nyelvvizsga bizonyítvánnyal, hiszen ez egyfajta belépőt jelenthet a kiszemelt állás megszerzéséhez.
Az euroexam.org-ról kiderül: C1 felsőfokú nyelvvizsga megszerzéséhez írásbeli és szóbeli részeket kell teljesíteni, melyek közül főként az írásbeli esetén tapasztalható az, hogy minden egyes feladattípusra meghatározott idő áll rendelkezésre. Érdemes ezt már a felkészülés során is szem előtt tartani, s ennek megfelelően gyakorolni.
 
Szövegértés és íráskészség mérése
 
Az első, olvasott szöveg értését mérő feladatra összesen 45 perc áll rendelkezésre, s ez alatt három feladattal kell megbirkózniuk a vizsgázóknak.t Elsőkén bekezdés címeket kell szövegekkel párosítani, majd egy hosszabb szöveg elolvasása után azzal kapcsolatos kérdésekre megadni a megfelelő, információban gazdag válaszokat.
 
Végül szövegolvasás után feleletválasztós kérdések következnek. Az íráskészségről ügyintéző levél írásával, valamint egy választható téma kifejtésével adhatunk tanúbizonyságot. A terjedelem 200 szó feladatonként. Amennyiben kétnyelvű vizsga mellett döntöttünk, úgy összesen 45 perces idegen nyelvről magyarra, magyarról idegen nyelvre fordítást, valamint egy hang utáni szövegértési feladatot kell elvégezni.
 
Szóbeli nyelvvizsga: fókuszban a beszédkészség és a hallásértés
 
Ha sorra vennénk a felsőfokú nyelvvizsga során előforduló feladatokat, akkor a szóbeli rész minden valószínűség szerint a leginkább rettegett megmérettetés lenne. Sokan tartanak attól, hogy vizsgaszituációban a stressz és a feszültség hatására még azt is elfelejtik, amit egyébként tudnak. Természetesen ezt is vizsgázó és személyiség válogatja, hiszen vannak, akik szóban könnyebben megnyilvánulnak, mint írásban.
 
A szóbeli megmérettetés során nagyon fontos a megfelelő hallás utáni értés. Az első 40 percben hallott szöveg értésével kapcsolatban kell eleget tenni a követelményeknek, így rövid szövegek megértésétől kezdve a jegyzetelési lehetőséggel egybekötött szöveghallgatáson át egészen a rádiós vagy televíziós bejátszás utáni tesztkérdésekig találhatunk feladatokat.
 
Egyszerre két vizsgázó szerepel
 
A beszédkészséget mérő, mindössze 20 perces kommunikáció során kötetlen beszélgetéssel indul a vizsga, majd egy összefüggő beszédet várnak a vizsgázótól a kihúzott témával kapcsolatban. Itt két vizsgázó kap szerepet, s míg az egyik előadja gondolatai, addig a másik jegyzetel, s végül vitakérdéseket tehet fel az első vizsgázónak. Ezt követően megcserélődnek a szerepek, így mindkét szituációban bizonyíthatnak mindketten. A harmadik, kommunikációs feladat során egy kártyát kapnak mindketten és erről kell egy olyan vitát indítani, melyet megtárgyalnak, s megegyezésre jutnak az álláspontokat illetően.
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nyelvvizsgára való felkészülés során az írásbeli feladatok gyakorlásán túl kiemelt jelentőséggel bír az élőszó. Legyen szó akár nyelvtanfolyamról, magántanárról, vagy akár az interneten keresztül, szóban zajló beszélgetésről, a megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlás meghozza gyümölcsét a végső megmérettetésen, a C1 felsőfokú nyelvvizsga alkalmával. 
 

 

 

 

Programajánló

«
26. 2020. október
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
sze.
28.
sze.
29.
sze.
30.
okt.
1.
okt.
2.
okt.
3.
okt.
4.
okt.
5.
okt.
6.
okt.
7.
okt.
8.
okt.
9.
okt.
10.
okt.
11.
okt.
12.
okt.
13.
okt.
14.
okt.
15.
okt.
16.
okt.
17.
okt.
18.
okt.
19.
okt.
20.
okt.
21.
okt.
22.
okt.
23.
okt.
24.
okt.
25.
okt.
26.
okt.
27.
okt.
28.
okt.
29.
okt.
30.
okt.
31.
nov.
01.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu