Autó hírek

Sosem volt még ilyen nehéz a téli gumiabroncs választása?

Sosem volt még ilyen nehéz a téli gumiabroncs választása?

A téli gumi választás néha egészen sok fejtörést okoz. Általánosan elfogadott vélemény, hogy a legolcsóbb árkategóriába tartozó téli gumi is sokkal jobban teljesít a téli körülmények között, mint a legjobb minőségű nyári. Ezt az állítást senki nem vonja kétségbe; mindenki belátja, hogy a téli útviszonyokhoz téli gumira van szükség, de még mindig nem vagyunk közelebb a megoldáshoz, valójában milyet is érdemes választanunk.

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a nyári gumit érdemesebb a magasabb árkategóriából választani, hiszen a tavasztól őszig tartó időszakban jóval több kilométert megteszünk, mint a téli hónapokban. Más vélemények viszont ellentmondanak ennek; szerintük a téli gumi minősége a fontosabb, hiszen a téli időszak útviszonyai több balesetveszélyt tartogatnak, ezért az olcsó árkategóriás téli gumik kockázatot jelentenek.
 
Az igazság vonalát húzzuk meg a két vélemény között – állapítja meg a gumibomba.hu szakértője. Nem lehet igazad adni vagy cáfolni egyik állítást sem. Egyedül azt lehet kijelenteni nyugodt lelkiismerettel, hogy amennyiben van lehetőségünk, válasszuk a nevesebb gyártók termékeit.
 
Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmet azokra a silány minőségű téli gumikra, amelyek ugyan rendkívül olcsók, mégsem érdemes megvásárolni őket. Lehetőség szerint kérjük ki szakember véleményét a vásárlás előtt; rendszerint a kereskedők is szívesen látnak el bennünket hasznos tanácsokkal. Az olcsó és a már megbízható középkategóriás téli gumik között néhány ezer forint a különbség. A szakemberek szinte kivétel nélkül azt tanácsolják, hogy ilyen esetekben a középkategóriás márkák mellett döntsünk.
 
Új vagy használt téli gumit válasszunk?
Természetesen sokak számára vonzónak tűnik a használt gumi vásárlása, de érdemes alaposabban megvizsgálni a kérdést. A használt gumikat valóban féláron megkaphatjuk, de a kopásuk miatt a használható időtartamuk is a felére csökkent.
 
Ennél is fontosabb a biztonság kérdése
A gumiabroncsok mintázata úgy van kialakítva, hogy haladás közben a lehető leghatékonyabban tudja az útjába kerülő vizet kiszorítani. Ha a gumifelület mintázata kopott, ez a képessége csökken; minél kopottabb, annál inkább... Ráadásul minél nagyobb a sebesség, a vízkiszorítás annál nehezebb, vagyis a gépkocsi annál könnyebben felúszik a vízen. Ha ez megtörténik, akkor az irányítás gyakorlatilag lehetetlenné válik és balesetveszély alakul ki.
 
A használt gumi gyakorlatilag csak akkor jelent megfelelő opciót, ha tartózkodunk a nagy haladási sebességtől és szinte csak a városban furikázunk, akkor is csak óvatosan.
 
Viszont ha a téli gumi eléri a kritikusnak számító 4 milliméteres bordakopást, az esetben azonnali cserére szorul. Innen kezdve rohamosan romlik a tapadása, ami miatt gyakorlatilag balesetveszélyessé válik a használata. Tehát a használt téli gumi vásárlása csak akkor jelenthet megfelelő megoldást, ha a bordamélységei még jóval 4 milliméter felettiek. A kopott téli gumi hatalmas veszélyeket rejt. Ilyenkor gyakorlatilag a gépkocsi irányítása és stabilitása elégtelen, valamint a megállás biztonsága sem megfelelő.
 
Így válasszunk használt téli gumit...
Mindenekelőtt mérlegeljünk, megfelelő választás lehet-e számunkra egy használt téli gumi. Ha biztosan vagyunk benne, hogy nem használjuk a gépkocsit a legzordabb körülmények között, illetve csak kis sebességgel vezetünk, az esetben a kielégítő állapotú téli gumi megfelelő választás lehet. A téli gumi kiválasztásánál azonban figyeljünk oda, hol vásárolunk. Érdemes ott megvásárolni a gumit, ahol azonnal fel is szerelik, így az esetleges hibák azonnal megmutatkoznak.

Programajánló

«
14. 2020. augusztus
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
júl.
27.
júl.
28.
júl.
29.
júl.
30.
júl.
31.
aug.
1.
aug.
2.
aug.
3.
aug.
4.
aug.
5.
aug.
6.
aug.
7.
aug.
8.
aug.
9.
aug.
10.
aug.
11.
aug.
12.
aug.
13.
aug.
14.
aug.
15.
aug.
16.
aug.
17.
aug.
18.
aug.
19.
aug.
20.
aug.
21.
aug.
22.
aug.
23.
aug.
24.
aug.
25.
aug.
26.
aug.
27.
aug.
28.
aug.
29.
aug.
30.
aug.
31.
sze.
01.
sze.
02.
sze.
03.
sze.
04.
sze.
05.
sze.
06.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu