Autó hírek

Miért fontos a nyári gumi cseréje?

Miért fontos a nyári gumi cseréje?
Nem csak a téli gumi, de a nyári gumi cseréje is nagyon fontos. Az gyártók biztonságtechnikai okokból fejlesztették ki a különböző évszakok időjárási körülményeinek megfelelő autógumikat, így nem csak télen kell autógumit cserélnünk, hanem nyáron is.
Felmerül a kérdés, hogy ha 15-20 évvel ezelőtt szükségtelen volt a gumicsere, akkor mostanra miért következett be ez a változás. A válasz az autógumik összetételében rejlik, hiszen a szakemberek az időjárási körülményeknek megfelelően tesztelik és gyártják az autógumikat. A régiek tulajdonképpen a jelenlegi négy-évszakos gumiknak felelnek meg, ugyanakkor ezek nem a legbiztonságosabbak, kerülendő az is, hogy télen rajta maradjon a járművön a nyári gumi, nyáron pedig a téli gumi. Ezért javasolja a Gumiwebshop a nyári gumik cseréjét is. 

Rengeteget fejlődtek az autók az elmúlt több 10 évben, ennek megfelelően pedig az autógumik, a téli és nyári gumi is alapanyaga is megújult. A fejlődésnek köszönhetően a gumik új összetétellel is bővültek. A fontos különbség a két fajta gumi között, hogy a téli gumi tartalmaz olyan kompetenseket, amelyeket a nyári nem, ilyen például a téli gumiabroncs nagyobb tapadást biztosító anyaga. Ez természetesen nem található meg a nyári gumi összetételében. Tulajdonképpen a gépjárművek legalapvetőbb fejlődése, hogy az autók sokkal gyorsabbak lettek, amely egy speciálisabb gumiabroncs megjelenését idézte elő a piacon. Ilyen például a Hankook nyárigumi, amelyet előszeretettel ajánl a Gumiwebshop.hu is.

Az autógumik cseréje több szempontból is fontos
Természetesen elsődleges a biztonság, de a pénztárcánkat is figyelembe kell venni. Többen azzal érvelnek, hogy nem egy pénztárca kímélő dolog a gumiabroncsok állandó cseréje, de ha állandóan ugyanazt az egy garnitúra gumiabroncsot használjuk, akkor az sokkal hamarabb elkopik és cserélésre szorul, mintha az évszakoknak megfelelően váltanánk a téli és a nyári gumit. Tegyük fel, hogy az egy garnitúra gumi körülbelül 3 és fél év alatt használódik el, hiszen sokkal jobban kopik, ha nem a megfelelő, neki szánt időjárásban van használatban. A két garnitúra – tehát cserélve a téli és a nyári gumi – megfelelő használat mellett akár 4-4 évig is szolgálhatja a gazdáját. Tehát érdemes beruháznunk a két garnitúrába.

A cserét a +7 fokhoz kell igazítanunk
Nem kell megvárnunk a téli mínusz fokokat ahhoz, hogy kicseréljük a téli gumit, sőt, a szakemberek szerint ha +7 fok alá esik a hőmérséklet már érdemes váltanunk a téli gumira. Ugyanezt ajánlják a nyári gumicserére is, amint +7 fok felé emelkedik a hőmérséklet, érdemes a gumicserét beiktatnunk. A nyári gumi cseréjének időpontját nem kell annyira szigorúan vennünk, hiszen biztonságos még +7 fok felett is téli gumival közlekednünk, de a téli gumi váltása bizony nagyon fontos.

Sokak pont ezért kérdőjelezik meg a gumicsere fontosságát. Miért kell cserélnünk a két gumit, ha a téli gumi nyáron is alkalmas? Ahogy már fentebb említettük egyszerű okai vannak ennek. A téli gumi a nagy tapadásnak köszönhetően sokkal gyorsabban kopik el, ha nyáron is azt használjuk, így sokszor már 3 év után új gumikat kell beszereznünk. Mivel a kopás a nagyobb tapadás miatt fordul elő, ez növeli a fogyasztásunkat is. Tehát ha télen és nyáron is ugyanazt a gumit használjuk, sokkal több üzemanyagot fogyasztunk, amely nem kis összeg. A nyári gumi pedig télen nagyon veszélyes, hiszen pont a tapadást előidéző összetétel hiányzik belőle. Pénztárcakímélő, ha rendelkezünk a két fajta gumival és sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat, ha a megfelelő évszakhoz igazodó gumi van az autónk kerekén.

Programajánló

«
19. 2019. szeptember
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
aug.
26.
aug.
27.
aug.
28.
aug.
29.
aug.
30.
aug.
31.
sze.
1.
sze.
2.
sze.
3.
sze.
4.
sze.
5.
sze.
6.
sze.
7.
sze.
8.
sze.
9.
sze.
10.
sze.
11.
sze.
12.
sze.
13.
sze.
14.
sze.
15.
sze.
16.
sze.
17.
sze.
18.
sze.
19.
sze.
20.
sze.
21.
sze.
22.
sze.
23.
sze.
24.
sze.
25.
sze.
26.
sze.
27.
sze.
28.
sze.
29.
sze.
30.
okt.
01.
okt.
02.
okt.
03.
okt.
04.
okt.
05.
okt.
06.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu