Autó hírek

10 jelenség ami a futómű hibáját jelentheti

10 jelenség ami a futómű hibáját jelentheti

Gépjármű tulajdonosként fel kell tudnunk ismerni a futómű különböző hibáit. Mivel ezek a kisebb vagy nagyobb rendellenességek más alkatrészek meghibásodásához, súlyosabb esetben viszont akár balesetveszélyhez is vezethetnek, ezért ismernünk kell a futómű hibák jeleit.

Lássuk, melyek a futómű hibák árulkodó jelei!
 
1. Ráz a kormány
A hiba általában meghatározott sebességtartományok között jelentkezik. Ez vonatkozhat az utazósebességre, de egyes meghibásodások esetében akár az egészen kicsit indulási sebességekre is. Ugyanilyen kormányrázkódás jelentkezhet a fékutakon.
 
2. Jobbra vagy balra húz a kormány
Ez az egyik legáltalánosabb futómű hiba, ami a beállítás hiányából adódik. A futómű elállítódhat akár egy nagyobb úthiba vagy padka miatt is. Ilyenkor a kerékdőlés, a csapdőlés és a kerékösszetartás ellenőrzésére van szükség. Ezt egy erre szakosodott műhelyben végzik el. A rossz kerékdőlés a gumiabroncsok belső vagy külső élének kopásához vezet, illetve a gépjármű stabilitásának csökkenéséhez. A kerékösszetartás vagy széttartás viszont alul- vagy túlkormányzott vezetést eredményez. Az ilyen problémák minél előbb megoldást sürgetnek, hiszen a további alkatrészek meghibásodásához vezetnek. Gyors és szakszerű megoldást jelent a futómű beállítás a Métaautószervízben Budapesten.
 
3. Egyenetlen úttesten „felüt” a futómű
Vélhetően a lengőkar szilent cseréje jelenti a megoldást. A gumiból készült szilentek tönkremennek, megkeményednek, elvesztik a rugalmasságukat, megrepedeznek, majd el is szakadnak. A szilentek szakadása miatt a lengőkarok lógva maradnak, így bizonytalanabb úttartást okoznak, illetve kopogó hangot hallatlak.
 
4. Kanyarban elégtelen az egyenesfutás, fékezéskor oldalra mozdul az autó
A problémát valószínűleg a függőleges stabilizátorpálcák vagy a vízszintes stabilizátorrúd szilentek kopottsága okozza. Jelen problémára a kopott alkatrészek cseréje jelenti az egyetlen megoldást. Relatív olcsók a cserealkatrészek, nem érdemes halogatni a javítást.
 
5. Kanyarban és rázós úton kopogó hang hallatszik
Rendszerint a lengőkar gömbfej meghibásodásáról van szó. Ez az alkatrész kapcsolja össze a csonkállványt és az alsó lengőkart. Lehetővé teszi, hogy a csonkállvány szabadon elfordulhasson anélkül, hogy a kapcsolódás megszűnne. A kopása miatt az alkatrész lóg, ez pedig kopogó hanghoz vezet. Javítása nem lehetséges, a csere jelenti a megoldást.
 
6. A motorháztetőre nehezedve lenn marad az autó orra, fékezéskor bólogat
Ez egy jól felismerhető általános hiba. Ilyenkor a lengéscsillapítók elhasználódása áll a dolgok háttérében, csere szükséges. A nem megfelelő állapotban lévő lengéscsillapítók növelik a fékutat, ezért fokozott balesetveszélyt jelentenek.
 
7. Pattogó kaszni és csúszásra hajlamosság viselkedés
A probléma akár triviális is lehet. Valószínűleg csak túlpumpáztuk az abroncsokat, így a „kemény” menet vezet a kaszni pattogásához. Sajnos a túl kemény abroncsok veszítenek a tapadásukból.
 
8. Oldalra tekert kormány esetében pattogás a sebességgel arányosan
A problémát vélhetően a féltengelycsukló meghibásodása okozza. Nincs más lehetőségünk, mint felkeresni egy futóművekre szakosodott szervizt.
 
9. Folyamatos kattogás menet közben
Sok esetben a kerékagycsapágy hibája tehető felelőssé az ilyen jellegű hangért, de érdemes a felnit és a gumit is ellenőrizni. Egy-egy beszoruló tárgy furcsa hangokat eredményezhet.
 
10. Nehéz és egyenetlen a kormány tekerése
A problémát sok esetben egyszerűen a szervóolaj elszennyeződése okozza, ilyenkor új olajat kell használni. Az is előfordulhat, hogy túl kicsi a nyomás az első kerekekben

Programajánló

«
25. 2020. május
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
ápr.
27.
ápr.
28.
ápr.
29.
ápr.
30.
máj.
1.
máj.
2.
máj.
3.
máj.
4.
máj.
5.
máj.
6.
máj.
7.
máj.
8.
máj.
9.
máj.
10.
máj.
11.
máj.
12.
máj.
13.
máj.
14.
máj.
15.
máj.
16.
máj.
17.
máj.
18.
máj.
19.
máj.
20.
máj.
21.
máj.
22.
máj.
23.
máj.
24.
máj.
25.
máj.
26.
máj.
27.
máj.
28.
máj.
29.
máj.
30.
máj.
31.

Partnereink


 
 
 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu